Hvad er en osteopat?

 

En osteopat er specialist i diagnosticering, undersøgelse og behandling af smerte- og skadesproblematikker i kroppen. Som behandler er man ekspert inden for sundhedsvidenskabelige fag som fysiologi, anatomi, biomekanik, neurologi, patologi og embryologi. 

Behandlingen er baseret på en dybdegående forståelse inden for sammenhængen mellem kroppens strukturer og funktioner. Som behandler søger man at opnå balance i alle kroppens systemer (led, muskler, organer, nerver, lymfe, bindevæv, kredsløb osv.) og derigennem skabe et solidt fundament for sundhed og velvære. Hensigten med behandlingen er derfor at finde årsagen til symptomet og derigennem hjælpe kroppens egen evne til heling.

Osteopaten bruger en bred vifte af manuelle teknikker til at skabe bedre betingelser i kroppens systemer. Ved hjælp af manipulationer, ledmobilisering, bløddelsbehandling, kranio- sakralteknikker og myofacieteknikker nedsætter osteopaten smerten, øger ledbevægeligheden og optimerer blodforsyningen til vævet, som derved øger kroppens egen evne til heling.

Osteopaten kan desuden rådgive og vejlede dig i livstilsændringer, kost/ernæring og træning. 

Hvem og hvad behandler en Osteopat?

Hos Viborg Osteopati er vi trænet og uddannet til at behandle patienter og borgere i alle aldre. Vi er specialister i at håndtere både børn, voksne, gravide, fysisk og psykisk belastede, samt akutte og kroniske problematikker. Herunder kan du læse nogle af de tilstande Viborg Osteopati kan behandle.

Nakke- og rygsmerter
Hovedpiner
Migræne
Piskesmæld
Skulder, albue og håndledsproblemer
Hofte, knæ og ankel/fodproblemer
Mavesmerter/tarmproblemer
Slidgigt (artrose)
Sportsskader
Iskiasrelateret smerter
Bækkenproblemer
Bihulebetændelse
Underlivssmerter
Graviditetsgener
Kæbeproblemer

 

Hvordan bliver man Osteopat?

I Danmark kan man på nuværende tidspunkt blive autoriseret Osteopat, hvis man i forvejen er uddannet fysioterapeut eller læge. Uddannelsen tager 4-5 år, alt afhængig af hvilken international skole, man uddanner sig igennem. Hos Viborg Osteopati er alle behandlere uddannet ved den internationale skole, European School Of Osteopathy  www.eso.ac.uk, som er en den af OSEAN Network www.osean.com, der har til formål at sikre høj kvalitet og fælles standard for uddannelse af Osteopater i Europa. 

Hvad er Osteopati?

Osteopati er en manuel behandlingsform, som blev grundlagt i 1872 af den Amerikanske læge Andrew Taylor Still. Dr. Still brugte hans anatomiske viden til at opbygge et unikt behandlingskoncept, som er baseret på et holistisk menneskesyn og som tager udgangspunkt i kroppens strukturer (anatomi) og funktion (fysiologi), samt evne til heling. Dr. Still ́s forståelse for hvordan kroppens systemer (led, muskler, organer, nerver, lymfe, bindevæv, kredsløb osv.) alle sammen er afhængige af hindanden for at opretholde en fysisk og mental balance, var revolutionerende for hans tid, og siden da har osteopatien udbredt sig til at blive en af de mest anerkendt manuelle behandlingsformer i USA og Europa. 

Selvom den medicinske verden har udviklet sig meget siden Dr. Still's tid, er de osteopatisk grundprincipper stadig den fundamentale måde at anskue kroppen og dens sammenhæng på. Alle osteopater arbejder derfor ud fra grundprincipperne:

Kroppen er en helhed

Alle kroppens systemer er én integreret helhed. 

Kroppens strukturer og funktioner er gensidigt afhængige af hinanden

På det strukturelle (anatomisk) niveau kan det forstås som alle kroppens systemer er forbundet af bindevæv (Fascia). Fascia er et gennemgående system, som forbinder alt fra knogler, nerver, organer og ned til den mindste celle i kroppen. 
På det funktionelle (fysiologiske) niveau forstås denne helhed ud fra tanken om at alle kroppens systemer har sin egen specifikke opgave (f.eks. temperaturregulering, PH-balance eller muskelkontraktion). Alle disse separate systemer arbejder som en del af et "team" for at opretholde den fælles balance (homeostase). Overordnet er alle disse systemer styret af nervesystemet, som består af den centrale nervesystem (muskoloskeletale styring), det autonome nervesystem (bl.a. styring af organernes funktion), samt det endokrine system (hormonbalance) og immunsystemet (kroppen forsvarssystem).

Alt er derfor forbundet og ved at vedligeholde disse strukturer, gør det dem i stand til at opretholde fysisk og mental balance. 

Kroppen kan under de rigtige betingelser hele/helbrede sig selv

Kroppen har en fantastisk evne til at reagere på udefrakommende påvirkninger og ændringer i det indre miljø. Denne evne gør os i stand til at opretholde den optimale balance i alle kroppens systemer. Osteopatens opgave er derfor at finde årsagen til at en smertetilstand opstår, da dette kan påvirke den enkeltes evne til heling. Kroppen er ét stort medicinskab, vi skal bare hjælpe helingsprocesserne på vej. 

Osteopati bliver også kaldt for manuel medicin, da vi i modsætning til lægerne, kun bruger vores hænder og viden som værktøj. Det er gennem vores hænder at vi vedligeholder eller optimere den enkeltes balance.